Σάββατο 21 Μαΐου 2016

BASKET LEAGUE ΤΕΛΙΚΟΙ: GAME 2 PREVIEW


Ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη απέδρασε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κλέβοντας από τα χέρια του Ολυμπιακού το πλεονέκτημα έδρας. Η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ και το ερώτημα είναι αν οι πράσινοι θα διαχειριστούν αποτελεσματικά τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά το break. Tο Hoop Fiction παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά, εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης για τη σειρά των τελικών.



ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, η ψυχολογική διαχείριση της κατάστασης είναι η σημαντικότερη παράμετρος του παιχνιδιού. Από τη μία, ο Παναθηναϊκός οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον τίτλο του φαβορί, έχοντας στο πλευρό του ένα καυτό ΟΑΚΑ (ήδη sold-out το παιχνίδι). Από την άλλη, ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει πίσω του το ξάφνιασμα του χαμένου πλεονεκτήματος έδρας, επιστρατεύοντας το χαρακτήρα που τον οδήγησε σε τεράστιες ανατροπές τα τελευταία χρόνια, παρά το έξτρα βάρος που προσθέτει το ΟΑΚΑ στις πλάτες της ομάδας. Οι ισορροπίες γίνονται ακόμα πιο λεπτές αν σκεφτεί κανείς πως είναι η πρώτη εκ των δύο (;) τελευταίων εμφανίσεων του Δημήτρη Διαμαντίδη στο παρκέ του ΟΑΚΑ, με τους πάντες να είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για τον αρχηγό προκειμένου να αποχωρίσει με τον τίτλο του πρωταθλητή.


ΡΥΘΜΟΣ: Το βασικότερο στοιχείο γύρω από το τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει ως στόχο να εγκλωβίσει τον γρήγορο και δυναμικό Ολυμπιακό, αναγκάζοντάς τον να πάρει μέρος σε μια διαρκή διαδικασία αντίδρασης απέναντι στη δράση του πράσινου πάγκου, χωρίς ποτέ να δώσει την ευχέρεια της πρωτοβουλίας στον κόουτς Σφαιρόπουλο. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρξει συνέχεια στην εμφάνιση του Νικ Καλάθη μετά τον πρώτο αγώνα, ανάλογα βέβαια με το ανάλογα με την άμυνα που θα επιλέξει ο ερυθρόλευκος πάγκος. Ο Καλάθης είναι ο παίκτης που μέσα από την απόδοσή του, καθορίζει το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο του ρυθμού ενός παιχνιδιού, και το να αντιμετωπιστεί ξανά passive είναι ένα ρίσκο που ο κόουτς Σφαιρόπουλος οφείλει να υπεραναλύσει πρίν αποφασίσει να το πάρει. 


ΑΜΥΝΑ: Το κλειδί σ’ αυτόν τον τομέα είναι το ριμπάουντ και είναι δεδομένο πως οι δύο προπονητές έχουν προσπαθήσει να το βάλουν καλά στο μυαλό των παικτών. Ο Πεδουλάκης έδειξε τον προσανατολισμό του, επιλέγοντας να θυσιάσει τα λεπτά του Ραντούλιτσα στο βωμό της θωράκισης των μετόπισθεν και το ίδιο αναμένεται και για το δεύτερο παιχνίδι. Ο Γκιστ θα αναλάβει τον γνωστό πια ρόλο της αντιμετώπισης του Βασίλη Σπανούλη, ιδιαίτερα σε περίπτωση που το ματς κριθεί στις τελευταίες κατοχές ενώ κάποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ο Λοτζέσκι (κράτησε σχεδόν μόνος τον Ολυμπιακό στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου αγώνα). Ο Ολυμπιακός έχει να δώσει απαντήσεις στο δίλημμα του τρόπου αντιμετώπισης του Νικ Καλάθη, ενώ πρέπει να αλλάξουν πολλά μέσα στη ρακέτα που εκτέθηκε πολλάκις από το pick n roll των πρασίνων στο πρώτο παιχνίδι (dunk contest στο πρώτο ημίχρονο). Ο Οθέλο Χάντερ επιβάλλεται να ανεβάσει την απόδοσή του απέναντι στη frontline του Παναθηναϊκού χωρίς να δείξει την έλλειψη συγκέντρωσης του ΣΕΦ.


ΕΠΙΘΕΣΗ: Το μεγάλο πρέπει αιωρείται πάνω από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Είναι το πρέπει της δημιουργίας. Ναι, υπάρχει ο Βασίλης Σπανούλης που θα βγει μπροστά όταν η μπάλα καίει. Ναι, υπάρχει ο Γιώργος Πρίντεζης που θα ποστάρει όποιον βρει μπροστά του. Ναι, ο Ματ Λοτζέσκι θα πετύχει σουτ και το έχει αποδείξει στο ΟΑΚΑ.   Όμως ο Ολυμπιακός δε νοείται να βασίζεται σε καταστάσεις απομόνωσης και στις ενέργειες των μεγάλων προσωπικοτήτων του επειδή πολύ απλά δε στελεχώθηκε για να λειτουργήσει έτσι. Η ομάδα επιβάλλεται να εμφανιστεί με πλάνο εκμετάλλευσης για τα cuts των φόργουορντ, με το Βασίλη Σπανούλη σε έναν περισσότερο pass-first ρόλο για να ανοίξει η άμυνα του Παναθηναϊκού, με πιο σωστές αποστάσεις και επιτέλους με τον Ντάνιελ Χάκετ στο ρόλο που του αξίζει. Ο Ιταλός είναι ηγέτης, είναι παίκτης σφυρηλατημένος σε μεγάλα παιχνίδια και μπορεί να δώσει κατεύθυνση και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Στην άλλη πλευρά, ο Πεδουλάκης στοχεύει στο να συνεχίσει επιθετικά, από εκεί που σταμάτησε στο ΣΕΦ. Πρώτος στόχος η σωστή εφαρμογή του pick n roll. Ο κόουτς επέλεξε το mobility έναντι του post game που μπορεί να δώσει ο Ραντούλιτσα, επαναφέροντας τον pick n roll χαρακτήρα της ομάδας πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι επιτυχίες του παρελθόντος. Δεύτερος στόχος, η διατήρηση του σωστού spacing που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για σουτ έξω από τα 6,75. X-factor για τους πράσινους το πώς θα εμφανιστεί ο Νίκος Παππάς, που έδωσε δείγματα επαναφοράς στο ΣΕΦ. Ο Έλληνας γκαρντ είναι παίκτης που θα επιτεθεί στο καλάθι και μπορεί να φθείρει σημαντικά την ερυθρόλευκη άμυνα, δίνοντας παράλληλα την έξτρα ώθηση από τον πάγκο.


Το πρώτο παιχνίδι της σειράς δημιούργησε προσδοκίες για το επίπεδο μπάσκετ που μπορούμε να αναμένουμε. Οι ισορροπίες είναι λεπτές τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε επίπεδο τεχνικής προσέγγισης του παιχνιδιού. Είναι μια μονομαχία στην οποία κάποια έξτρα ποιοτικά λεπτά ενός παίκτη μπορούν να κάνουν τη διαφορά και γι’ αυτό είμαστε πραγματικά περίεργοι για τις απαντήσεις που θα πάρουμε από τους «αιώνιους» στο παρκέ του ΟΑΚΑ.








Δεν υπάρχουν σχόλια: