Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

LANNISTER, ΧΡΕΗ ΚΙ ΕΠΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ


Στο παράλληλο σύμπαν του εμφυλίου που μαίνεται μεταξύ των ευγενών του Westeros, έχοντας παρακολουθήσει κάθε πιθανή κι απίθανη σκευωρία, ίντριγκα και δολοπλοκία,  έχοντας γίνει μάρτυρες γεγονότων που εξαγνίζουν, εκδικούνται, καταστρέφουν ή ανασταίνουν τους χαρακτήρες της σειράς, υπάρχει μια ιστορία που διήνυσε το δρόμο από το ζενίθ στο ναδίρ και πάλι πίσω, μέσα από μια αλληλουχία πράξεων και προσωπικών επιλογών που αφήνουν τον θεατή άναυδο, ανήμπορο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Η Cersei Lannister είναι και πάλι βασίλισσα, αλλά οι διαμορφωθείσες συνθήκες δεν εγγυώνται ένα φωτεινό κι αισιόδοξο μέλλον.

Η ιστορία της Cersei είναι λες κι ο George Martin, ο παράξενος συγγραφέας της σειράς βιβλίων Game of Thrones, ανήκει σε έναν σκληρό πυρήνα οπαδών της ΑΕΚ που έζησαν κάθε γεγονός του κύκλου της ομάδας από το 2000 και μετά, και τα βιώματα αυτά τον ενέπνευσαν να μεταφέρει την ιστορία στη ζωή του χαρακτήρα που υποδύεται η Lena Headey. 


Η ολική ανατροπή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2002 είναι ο γάμος της Cersei με τον King Robert Baratheon· ο έρωτας και το αρρωστημένο πάθος για τον Ντράγκαν Σάκοτα είναι η διαστροφική σχέση με τον αδερφό της Jamie Lannister· ο θάνατος του μεγαλείου και η συμβολή στην αποχώρηση του Γιάννη Φιλίππου προσεγγίζει την απέχθεια που έδειχνε η Cersei για τον άντρα της· η περιπλάνηση με την ομάδα στο σκοτάδι της  Α2 και της Β εθνικής είναι ο τρόπος που η πρώην βασίλισσα σύρθηκε ταπεινωμένη στα σκοτεινά κελιά του High Sparrow και αναγκάστηκε να περπατήσει σαν όρθιο κουφάρι το walk of shame στο δρόμο για τον εξαγνισμό· η ολική επαναφορά, τελικά, με την εδραιωμένη ισχύ της 3ης θέσης στην Α1 και της εκ νέου συμμετοχής στην Ευρώπη, ακριβώς όπως η Cersei Lannister εξολόθρευσε όσους την ταπείνωσαν, μοναδική βασίλισσα πλέον, αλλά με ένα βλέμμα πιο σκοτεινό, δολοφονικό κι αποφασισμένο.

 Το βλέμμα του αδερφού της καθώς παρακολουθεί τη στέψη σε μια γωνία του Great Hall, είναι όμοιο με τον τρόπο που ο Ντράγκαν Σάκοτα παρατηρούσε τα τεκταινόμενα στον πάγκο της Ένωσης, με τον κατά κανόνα πράο Γιούρι Ζντοβτς να έχει χάσει τον εαυτό του επιτιθέμενος στον Taureen Green, ένας εραστής αποστασιοποιημένος, παγωμένος, μοιάζοντας να μην αναγνωρίζει αυτήν που τόσο λάτρεψε, έχοντας όμως συνειδητοποιήσει πλήρως την τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα στην ερωμένη του.


Η ΑΕΚ υπέστη την ταπείνωση του να φτάσει από την κορυφή σε μονοπάτια πολύ σκοτεινά. Σε μονοπάτια που περνούσαν από παρκέ χωρίς ηλεκτρονικό πίνακα, από αποδυτήρια χωρίς ζεστό νερό και ανέσεις, από σχέσεις με παίκτες απλήρωτους και δυσαρεστημένους και από πολύωρα ταξίδια στις παρυφές της ελληνικής επαρχίας με ντόπιους οπαδούς έτοιμους να αποδοκιμάσουν και να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη προσωπικότητα μιας έκπτωτης βασίλισσας. Η ΑΕΚ κυλίστηκε σε μπουντρούμια όμοια με αυτά στα οποία η Cersei Lannister έμεινε ξάγρυπνη με την αγωνία της επιβίωσης από τη μία και το σχεδιασμό της απόλυτης εκδίκησης από την άλλη, ενώ άκουγε την ψυχρή κι άκαμπτη φωνή της Septa Unella να της τρυπάει τα αυτιά: «Shame…Shame…Shame…». Κι αυτό άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο χαρακτήρα της ομάδας.

SHAME

Ο τελικός απολογισμός της φετινής ΑΕΚ με την κατάκτηση της 3ης θέσης στα play-offs της Α1 ενώ είχε καταλήξει 4η στη regular season και μια αξιοπρεπή παρουσία με ρεκόρ 5-5 σ’ έναν κατά γενική ομολογία δύσκολο όμιλο για το Eurocup μπορεί να χαρακτηριστεί με θετικό πρόσημο από τον παρατηρητή που δε θα λάβει υπόψιν κάθε παράγοντα της ανίσωσης. Υπάρχουν όμως αρνητικά στοιχεία που σε μια συζήτηση για το τελικό πρόσημο της σεζόν είναι ικανά να γείρουν την πλάστιγγα στην αρνητική πλευρά. Τα όσα συνέβησαν με τις αλλαγές στο ρόστερ κατά τη διάρκεια της σεζόν (αγωνίστηκαν 17 παίκτες με τη φανέλα της χωρίς να υπολογίσουμε τον Daniel Orton που δε συμμετείχε σε επίσημο παιχνίδι, αλλά πρόλαβε να κάνει άνω κάτω όλη την ομάδα πριν την αποπομπή του), την ολοκληρωτική έλλειψη πλάνου που έγινε φανερή από τη λάθος στελέχωση της ομάδας, την εμμονή στο παρωχημένο μπάσκετ του Σάκοτα και τα συνεχή κρούσματα απειθαρχίας, ακόμα και μπροστά στις κάμερες με πρωταγωνιστή το νεοπροσληφθέντα Γιούρι Ζντοβτς και τους Αμερικανούς της ομάδας, το μόνο που δε θύμιζαν ήταν club που λειτουργεί με επαγγελματισμό και συνέπεια.

Μετά την ταπείνωση της από τον High Sparrow, η έμφυτη μεγαλομανία και εκδικητικότητα της Cersei έφτασαν στο απόγειο, εν μέρει δικαιολογημένα αν σκεφτεί κανείς τη συσσωρευμένη οργή της για όσους της στέρησαν την εξουσία όπως η Olenna Tyrell και ο Grand Maester Pycelle. Η ΑΕΚ απέκτησε μια νέα διοίκηση μετά την περιπέτεια των μικρών κατηγοριών, αλλά αυτή η διοικηση υπέπεσε στο λάθος της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, περισσότερο σαν απόρροια απειρίας διαχείρισης μιας ομάδας μπάσκετ παρά σαν εγγενές χαρακτηριστικό όσων την αποτελούσαν. Αυτή η μεγαλομανία ήταν και το μεγαλύτερο λάθος της ΑΕΚ όσον αφορά στις προσδοκίες για τη σεζόν που έληξε. Υπήρξαν εξαγγελίες που μιλούσαν για πρωτάθλημα, για μια ομάδα που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, και για σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία. Το να θέτει κάνεις υψηλούς στόχους, προσηλωμένος σε ένα συγκεκριμένο πλάνο προς την επιτυχία, είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος σκέψης για μια ομάδα με σκοπό τον πρωταθλητισμό. Η απόσταση όμως μεταξύ αυτού κι ενός υπερήφανου, μη ρεαλιστικού τρόπου σκέψης είναι όσο απείχε η ΑΕΚ από την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Για μια πιο χειροπιαστή μέτρηση της απόστασης, αρκεί κανείς να ανατρέξει στο αρχείο των ημιτελικών απέναντι στον Ολυμπιακό.


Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το μέλλον. Στο Game of Thrones, η Cersei Lannister κάθεται πλέον στον Iron Throne ως πρώτη του ονόματος της και προστάτιδα των Επτά Βασιλείων. Η σκηνή της στέψης μέσα από τη σκληρότητα και την αποφασιστικότητα του βλέμματός της δείχνει ξεκάθαρα πως έχει υπολογίσει κάθε κίνηση σε ένα προσεκτικά διαμορφωμένο πλάνο που μόνος στόχος θα είναι η επαναφορά του Οίκου Lannister στο μεγαλείο της εποχής του πατέρα της, εκπληρώνοντας ιδανικά το “A Lannister always pays his debts” . Η ΑΕΚ, η Cersei Lannister της Α1, μέχρι στιγμής δείχνει ότι έχει κι αυτή έτοιμο το πλάνο της επόμενης σεζόν ( έχουν ανακοινωθεί Jawad Williams, Nikola Ivanovic, Κώστας Βασιλειάδης, Josh Owens, Michael Dixon, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο 16χρονος Μανώλης Χατζηδάκης) έχοντας προχωρήσει στις περισσότερες κινήσεις με δεδομένη την παρουσία του Γιούρι Ζντοβτς στον πάγκο. Στοιχείο κλειδί ο χαρακτήρας με τον οποίο θα προσεγγίσει η ομάδα τα όσα θέλει να πετύχει. Στο υποθετικό σενάριο που ο George Martin είναι τελικά φανατικός οπαδός της Ένωσης, το μόνο στο οποίο θα πρέπει να ελπίζει για το μέλλον είναι η απώλεια ταύτισης της ομάδας του με τη Cersei.


Η επόμενη σεζόν του Game of Thrones της ελληνικής Α1 αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο Ολυμπιακός, διψασμένος και πάνοπλος, έρχεται όπως η Daenerys Targaryen πλέει με τους δράκους της προς το King's Landing. Στο Βορρά ο John Snow ανέκτησε το Winterfell και εδραιώθηκε ως King of the North, ακριβώς όπως ο Άρης του Δημήτρη Πρίφτη παρουσιάζεται σαν σύνολο έτοιμο να πεθάνει για τον προπονητή. Ακόμα περισσότερη ίντριγκα προσθέτει το άγνωστο του Παναθηναϊκού στην έναρξη της μετα-Διαμαντίδη εποχής, μοιάζοντας με τον τρόπο που όλοι περιμένουν την εμφάνιση των Whitewalkers στη μάχη με τους Ανθρώπους.

Ποιο θα είναι το τέλος; Η Cersei Lannister έχει στα χέρια της αυτό που τόσο πόθησε, αλλά σε μια εικασία χωρίς γνώση της πραγματικότητας στο μυαλό του George Martin και των σεναριογράφων της σειράς, την περιμένει μια καταστροφή. Η ΑΕΚ αν θέλει να προχωρήσει προς την επιτυχία πρέπει να αποκτήσει τη σοφία που κρύβει η βιβλιοθήκη της Oldtown, σαν άλλος Samwell Tarly στο δρόμο του να γίνει ο Grand Maester της Night's Watch. 





















Δεν υπάρχουν σχόλια: